
Anem a comptar estels! va celebrar la seva quarta edició divendres dia 22 de setembre de 2023 al municipi de Llubí, al Pla de Mallorca, població que compta amb 2392 habitants, consta de 34,9 km2 amb una densitat de població de 68,57 habitants per km2. Limita amb Inca, sa Pobla, Muro, Santa Margalida, Sineu i Maria de la salut. Com es deia al projecte, Anem a comptar estels! es va presentar a batlia i, a través seu, a regidors de l’equip municipal. Mitjançant la cooperació municipal es va preparar l’activitat amb associacions i col·lectius del poble.

L’activitat sociocultural Anem a comptar estels! 2023 va consistir en apagar els llums del poble amb la implicació de la comunitat (Ajuntament, veïnats, escoles, associacions, etc.) i les famílies. Oberta a la participació de petits i grans, amb el fil conductor de la ciència i més concretament de l’astronomia combinada amb cultura popular, Anem a comptar estels! 2023 ha estat una activitat orientada a i amb la participació de un públic essencialment familiar.
Com es pretenia, i després del patiment viscut a causa del mal temps el dia anterior i fins i tot all llarg de les primeres hores del dematí, com estava previst, el cel es va aclarir i ja de nit es varen encendre les llums del cel que resten amagades rere les llums del poble, recuperant aquell tresor ple de meravelles que els nostres padrins ompliren de creences, cançons i refranys, i que ens permet ser conscients de la sort d’habitar aquest planeta i de la nostra responsabilitat de tenir-ne cura perquè no en tenim d’altre.
La jornada Anem a comptar estels! 2023 a Llubí

Mentres encara feia claror, es va practicar, amb els participants, la localització dels punts cardinals i es varen explicar les diferències entre el lloc on es posa el Sol i l’oest. També s’explicaren què són els ocasos, la seva tipologia i com observar-los.
Ja entrada la fosca i amb els llums encesos, es va fer una activitat en què els participants comptaren els estels que es veien amb els llums encesos i se n’anotà el registre: “Comptar estels amb llum i registre”.
Amb els llums apagats (després d’uns minuts d’adaptació dels ulls a la fosca), es va fer l’activitat “Comptar estels a les fosques i registre”.
La clau de la jornada va ser quan, a continuació, se’n comentaren els resultats. Primer en petits grups (famílies), amb les orientacions del monitors de l’IMCE, es va fer una comparació dels resultats de les dues observacions i els registres anotats. Després en gran grup, es va fer la posada en comú i s’arribaren a unes conclusions. Els monitors de l’IMCE aportaren als participants unes propostes i recomanacions per a realitzar les mateixes activitats de forma autònoma.

Anem a comptar estels! 2023 tenia, d’acord amb el projecte presentat, una finalitat i uns objectius generals. La finalitat era Apagar els llums del poble per encendre les llums dels estels. Gràcies a l’excel·lent acollida d’aquesta activitat per part de l’Ajuntament de Llubí i la seva implicació eficient, per altra part imprescindible, els llums s’apagaren al moment previst i l’activitat es va dur a terme a plena satisfacció dels organitzadors i dels participants. Anem a veure si s’assoliren els objectius generals que, recordem-ho, eren:
1.- Conèixer el cel del nostre poble (Llubí) i les seves constel·lacions. Assolit perquè així es va poder fer i
practicar, particularment amb els llums apagats.
2.- Entendre la Terra EN l’Univers. Assolit perquè donava sentit a les explicacions dels monitors i particularment important en constatar i emfasitzar que no tenim opció B i cal que entre tots cuidem el nostre planeta.
3. Aprendre les proporcions a escala del sistema solar i la localització i dimensions relatives de la Terra. Assolit amb les explicacions dels monitors.
4. Prendre consciència de la contaminació lumínica i les seves conseqüències, i del que cal fer per reduir-la. Assolit gràcies a la diferència dels dos registres d’estels observats a ull nu, un amb lums encesos i l’altre amb llums apagats.
5. Contribuir a augmentar l’interès envers el nostre patrimoni cultural i científic des de l’astronomia i les ciències de l’espai. Assolit atès el fet que les explicacions dels monitors inclogueren els noms tradicionals d’esteles i constel·lacions en la cultura popular de Mallorca, la seva inclusió en refranys i dites populars i la base científica d’aquestes expressions mallorquines.
Temporalització (durada del projecte)

La preparació de l’activitat Anem a comptar estels! 2023 a Llubí es va dur a terme durant els mesos anteriors a la realització de la jornada, a partir de reunions amb l’Ajuntament, a través del qual es va presentar el projecte a famílies, associacions de dinamització sociocultural i a l’escola.
Es va poder avançar la previsió de les particularitats de la nit en qüestió, com són l’absència de Lluna, o en els primers dies del creixent, les hores dels diferents ocasos, el poder observar algun planeta, o localitzar els indrets més adients par la realització de l’activitat del recompte, per citar alguns exemples.
Es varen dur a terme dues jornades, la més destacada va ser a Llubí. A dues activitats de principis d’agost a Palma i Calvià, es va anunciar la jornada prevista a Llubí i se n’exlicaren els continguts.
Anem a comptar estels! 2023 és un projecte de dinamització sociocultural de tot un poble que estimula i promou l’associacionisme, la participació social de les famílies i per tant té un enfocament intergeneracional, que es basa, en el pla dels valors, en un enfocament interdisciplinària, intercultural i de respecte a la diversitat. Així es deia al projecte i així ha estat, Consolidació del projecte Anem a comptar estels! 2023 ha assolit la seva 4a edició en un context en què continua sent necessària i oportuna la seva continuïtat.
La degradació ambiental i la contaminació lumínica creixen de manera imparable i alhora que la consciència ciutadana de la preservació de l’habitabilitat del planeta és una tendència mundial, la magnitud del repte requereix que no baixem la guàrdia. El caràcter familiar i sociocultural de la proposta ajuda a crear hàbits de civisme col·lectiu i reforçar el paper de la comunitat.

Presència als mitjans:
- “Organizan para este viernes la actividad ‘Vamos a contar estrellas’ en Llubí” (Crónica Balear)
- “Comptar estels, una activitat per a tota la família, aquest divendres a Llubí” (El Soller)
- “’Anem a comptar estels’ aquest divendres a Llubí” (Uep Mallorca)
- “‘Comptar estels’, una activitat per a tota la família, aquest divendres a Llubí” (Diari Balears)
