Anem a comptar estels! Quinta edició 2024

Observa el Cel a “Anem a comptar estels! a Sencelles

L’Institut Mallorquí de Ciències de l’Espai et convida a conèixer “el cel dels nostres padrins”, amb els llums apagats. Una activitat que única que tindrà lloc a Sencelles el dijous dia 26 de setembre de 2024. Si vols viure una nit màgica sota els estels, aquest és el teu moment.

Aquesta imatge té l'atribut alt buit; el seu nom és Seminari_llengua_estrelles_20221028_193015-1024x461.jpg

Una activitat familiar i divertida

“Anem a comptar estels! 2024” és una activitat sociocultural que busca involucrar a la comunitat en la màgia de la nit. Amb la col·laboració del Consell de Mallorca, l’Ajuntament de Sencelles i la Universitat de les Illes Balears entre d’altres entitats, veïns, escoles i associacions locals, apaguem les llums del poble per encendre els estels.

És una experiència oberta a tots, des de petits a grans. La ciència, l’astronomia i la cultura popular es combinen en aquesta activitat, oferint una oportunitat única per gaudir en família.

No cal inscripció prèvia i és totalment gratuïta. Així que, si estàs interessat/ada a unir-te a aquesta increïble aventura d’aprenentatge i descoberta, no dubtis a apuntar-te!

Finalitat

Apagar la llum del poble per encendre la dels estels

La proposta que presentam amb aquesta activitat permet encendre les llums del cel que resten amagades rere les llums del poble, recuperant aquell tresor ple de meravelles que els nostres avis ompliren de creences, cançons i refranys i que tot i que només ens és permès de contemplar, ens regala la possibilitat de ser més conscients de la sort d’habitar aquest planeta i de la nostra responsabilitat envers la seva cura.

Justificació

La sensibilització social envers la problemàtica ambiental és cada cop més gran i els mitjans de comunicació ens recorden diàriament que es tracta d’un clam d’àmbit global perquè està en joc la nostra supervivència com a espècie, i això afecta sobretot la qualitat de vida dels més joves. De fet, son ells i elles els que ens fan i faran responsables i ens exigeixen accions immediates i valentes que de cap manera poden ser ignorades pels responsables de les diferents administracions.

L’astronomia és un camp del coneixement tan antic com la humanitat, tant és així, que la supervivència i l’evolució de la nostra espècie és deu en bona part a la constant recerca i descobriment de patrons espai-temporals regulars i cíclics que ens han permès la invenció del calendari i la presa de consciència del que anomenam passat, present i futur.

Objectius:

Aquests són els objetiucs que es persegueixen amb aquesta activitat:

  1. Conèixer el cel del nostre poble (Sencelles) i les seves constel·lacions.
  2. Entendre la Terra en l’Univers. Particularment important constatar i emfasitzar que no tenim opció “b” i cal que entre tots cuidem el nostre planeta.
  3. Aprendre les proporcions a escala del sistema solar i la localització i dimensions relatives de la Terra.
  4. Prendre consciència de la contaminació lumínica i les seves conseqüències, i del que cal fer per reduir-la.
  5. Contribuir a augmentar l’interès envers el nostre patrimoni cultural i científic des de l’astronomia i les ciències de l’espai. Les explicacions dels monitors inclouran els noms tradicionals d’estels i constel·lacions en la cultura popular de Mallorca, la seva inclusió en refranys i dites populars i la base científica d’aquestes expressions mallorquines.

Programació

El lloc de concentració per als assistents serà a les 20:30 h al aparcament del carrer dels Bons Airesa on se’ls oferirà una explicació de en què consistirà l’activitat. A les 21:00 h es realitzarà una prova de comptar els estels amb els llums encesos. Aquests s’apagaran a les 21:15 h, posant-se en comú l’experiència per a, partir de les 21:30 h, dur a terme la mateixa compta, però ara amb els llums apagats. A les 21.45 h es realitzarà una nova posada en comú i a les 22.00 h tendrà lloc la cloenda.

Durant aquesta sessió, aprendràs sobre les constel·lacions, les dimensions del sistema solar i entendràs la contaminació lumínica i com podem reduir-la. També explorarem la relació entre l’astronomia i la cultura popular, desxifrant refranys, cançons i creences antigues.

Continguts

  1. La Via Làctia: un test de la qualitat del cel.
  2. El sistema solar a escala: distàncies, velocitats i dimensions.
  3. Les constel·lacions
    1. Estratègies de localització
    2. Planisferi bàsic
  4. Els estels
    1. Que són
    2. Diferències entre estels i planetes
    3. Anem a comptar estels!
    4. Quants n’hi ha al cel?  Quants en podem comptar?
  5. Astronomia a la cultura popular
    1. Mostrar el que hi ha de ciència en els refranys, les cançons i les creences dels nostres avis.
  6. Un altra tipus de contaminació: la lumínica
    1. La contaminació lumínica
    2. Com es pot evitar?
    3. Què puc fer?

L’instrument

Memòria de l’activitat

Pots accedir a una memòria de l’activitat publicada a la secció de notícies:

No et perdis la propera edició!

Aquest esdeveniment és una celebració de la nostra connexió amb l’univers i la importància de cuidar el nostre planeta. No et perdis la propera edició de “Anem a comptar estels!” i uneix-te a nosaltres per a una nit inoblidable sota les estrelles. La màgia de l’astronomia i la cultura local et conviden a formar part d’aquesta experiència única.

Mantingueu els vostres ulls a les estrelles i la vostra ment oberta a la meravella de l’univers.