
Cada mes d’agost s’atraca la pluja d’estels anual de les Perseides, la més important de l’any. Les Perseides, popularment conegudes com a Llàgrimes de sant Llorenç, són estels fugissers ràpids i llargs que de mitjana van a una velocitat de 60 quilòmetres per segon.
Enguany, les millors nits per observar-los seran les dels dies 11 i 12 d’agost. Els meteors o estels fugissers es podran veure durant tota la nit, tot i que la millor hora per observarlos serà a partir de mitjanit, hora en la qual la constel·lació de Perseu surt al cel per llevant.
La pluja va començar suaument a mitjans de juliol, quan la Terra va entrar dins del tub cometari del cometa 109P/Swift-Tuttle. Des de llavors, meteorits de la grandària de grans de pols travessen l’atmosfera deixant veure els anomenats estels fugissers sobre el cel nocturn. El dia divendres 12 d’agost s’arriba al punt màxim d’intensitat d’aquesta pluja, concretament entre les 15 i les 17:30 hores.
Els càlculs indiquen que els efectes gravitacionals del planeta Júpiter han fet que enguany la pluja tingui possibilitats de pujar notablement en intensitat. Si normalment i en condicions ideals de cel el màxim previst ronda els 80 meteors per hora, enguany aquest nombre es pot doblar i fins i tot arribar a puntes de 200 meteors per hora. Així i tot, aquests nombres són únicament previsions teòriques, amb la qual cosa la visió d’estels fugissers pot variar notablement. Tot i això, l’espectacle està garantit.
Les Perseides es poden observar millor des de latituds septentrionals, ja que l’òrbita del cometa 109P/Swift-Tuttle és inclinada i la pols cau sobre l’hemisferi nord de la Terra. Aquest cometa va ser descobert l’any 1862 per dos astrònoms, Lewis Swift i Horace Tuttle, amb pocs dies de diferència l’un i l’altre. I va ser el famós Giovanni Schiaparelli que el va relacionar amb aquesta pluja.
El cometa va passar pel seu periheli l’any 1992, i no ens tornarà a visitar fins l’any 2126. Passa cada 133 anys.
Pots llegir més sobre la pluja d’estels de 2016 a la revista Space (en anglès): http://www.space.com/32868-perseid-meteor-shower-guide.html