Astrollengua

Dibuixos realitzats pel dibuixant de còmics Max.
Personatge creat per Max, dibuixant de còmic.

Quan l’any 1973 es va redactar l’anomenat Manifest de Prada –conseqüència de la taula rodona que tingué lloc a la Universitat Catalana d’Estiu que agrupava científics de totes les branques- els científics van entendre que el risc era el mateix per a tots i que la lluita per la dignificació de la seva ciència era una lluita comuna:

“Si una llengua ha de viure en plenitud, el seu ús exclusivament literari és manifestament insuficient: cal que la llengua s’enrobusteixi amb el desenvolupament del lèxic científic i tecnològic, que segueixi el vigorós dinamisme de la ciència. Per aquest camí, i nomes per aquest camí, una llengua ateny la seva majoritat”.

Seguint aquesta línia, hem volgut contribuir a l’ús social del català des de l’àmbit científic i sobretot des de l’interès que susciten les ciències de l’espai entre grans, petits i joves.

Per aquest motiu, hem ideat el projecte Astrollengua, una iniciativa que té per objectiu divulgar la ciència en català entre els més joves (entre 12 i 16 anys i estudiants d’Educació Secundària). Tan senzill com això.

Per fer-ho, hem dissenyat tres vies de participació:

  1. La primera, una sèrie de jornades educatives.
  2. La segona, la divulgació de breus vídeos explicatius sobre diversos temes d’interès científic a Youtube i a Facebook.
  3. I la tercera, un concurs amb premis per als joves que aportin vídeos divulgatius (càpsules) sobre astronomia.

1. Les jornades educatives “Un viatge a través dels estels”

El cel que veiem a la nit canvia lentament però continuadament a mesura que la Terra gira sobre si mateixa i avancen les estacions.

Aquest programa d’activitats pretén familiaritzar-nos amb el cel que podem veure a les nostres illes. Es tracta d’una aproximació al món de l’astronomia dirigida a tots els públics i guiada per experts que ens expliquen els principals estels i constel·lacions, planetes i altres objectes com galàxies, cúmuls estel·lars i nebuloses, fent referència alhora al coneixement del cel que tenien els nostres avantpassats i explicant els fonaments científics que sostenen un refrany o una creença determinada.

Aquestes són algunes de les activitats que de moment s’han duit a terme:

Instal·lació del Planetari Mòbil de l’IMCE, on es va fer la jornada pilot d’Astrollengua amb la participació de més de 1000 estudiants, en el marc de l’activitat Ciència per a Tothom de la UIB i de l’Acord de Col·laboració subscrit entre l’IMCE i la UIB. Estació de Metro de la UIB, els dies 9, 10 i 11 de maig de 2019.
Jornada educativa amb motiu de la pluja dels Perseids o llàgrimes de Sant Llorenç, amb uns 500 assistents. Castell de Bellver, Palma, dia 9 d’agost de 2019.

2. Vídeos educatius al nostre canal de Youtube

Al nostre canal de Youtube hi anam publicant continguts divulgatius relacionats amb l’astronomia: https://www.youtube.com/channel/UCWFWXVDX8UN3tRMHyM5zEuQ

Subscriu-te al nostre canal de Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCWFWXVDX8UN3tRMHyM5zEuQ

3. Concurs ASTROLLENGUA per a estudiants de Secundària

No és fins a segon d’ESO que l’astronomia s’inclou dins els continguts curriculars de Física i Química. Durant el primer curs d’ESO s’emmarca dins Biologia i Geologia, on queda molt diluït per l’extensió del currículum.

Per aquest motiu, els alumnes poden arribar sense unes bases escaients de coneixement sobre l’Univers.

Atesa aquesta problemàtica, resulta difícil dur a terme una aproximació que tingui en compte un tractament transversal de les competències en l’Educació Secundària Obligatòria.

Per aquest motiu, hem llançat un concurs que consisteix en vídeos que els alumnes d’Educació Secundària hauran creat sobre diversos temes relacionats amb les ciències de l’espai.

Els vídeos que tinguin més “m’agrada” seran els guanyadors de diversos premis.

Per consultar les bases i els premis, vés a aquest enllaç: www.imce.es/inscripcions-concurs-astrollengua

Amb el suport de